De voordelen van een achteruitrijcamera

Het is jou hoogstwaarschijnlijk ook al eens overkomen. Een paaltje raken tijdens het achteruitrijden. Tijdens het achteruitrijden is het zicht als bestuurder beperkt, waardoor de kans op het raken van een paaltje of ander object vrij aanwezig is. Helaas kan dit kleine ongeluk een hoop reparatiekosten met zich meebrengen…

Steeds meer voertuigen zijn voorzien van een handige tool: de achteruitrijcamera. Dit camerasysteem biedt de bestuurder extra zicht tijdens het achteruitrijden, waardoor jij dat paaltje op tijd zult opmerken. Jij zult immers de situatie achter jouw voertuig zien op het beeldscherm op jouw dashboard. De achteruitrijcamera biedt een hoop voordelen voor bestuurders. Benieuwd? Lees snel verder!

Een passende achteruitrijcamera

Er zijn veel verschillende soorten achteruitrijcamera’s verkrijgbaar. Zo is er voor ieder voertuig een aparte achteruitrijcamera, waar vaak ook nog meerdere varianten mogelijk zijn. De keuze is volledig afhankelijk van de eisen en wensen van de bestuurder rondom de achteruitrijcamera. Zo kun je onder meer kiezen voor meerdere camera’s, een andere kijkhoek, een waterdichte camera of een camera met microfoon. Daarbij zijn er ook speciale achteruitrijcamera’s verkrijgbaar voor campers. Maar waarom zou je als bestuurder van een camper een achteruitrijcamera aanschaffen? Dit zijn de voordelen!

Extra zicht tijdens het rijden

Een camper is een groot voertuig, waardoor inparkeren een stuk lastiger kan zijn ten opzichte van een kleine auto. De kans dat jij een paaltje over het hoofd ziet is aanzienlijk groot in deze situatie. Door de toevoeging van een draadloze achteruitrijcamera zal jouw zicht opmerkelijk verbeteren, waardoor jouw prachtige camper minder snel beschadigd zal raken. Hierdoor is het dus erg voordelig om een camera te nemen. Zowel als bij kleine, als bij grote.

Groter veiligheidsgevoel

Door de toevoeging van een achteruitrijcamera zal jouw zicht beter zijn, waardoor veel bestuurders zich zekerder voelen. Door een beperkt zicht is het immers mogelijk dat jij onbedoeld een voorbijganger aanrijdt of een paaltje aantikt. Met een achteruitrijcamera zal deze situatie minder snel plaatsvinden, waardoor het veiligheidsgevoel en zelfvertrouwen van de bestuurder zal toenemen.

Goede oplossing voor huurders

Indien jij regelmatig met een camper op pad gaat, zal het rijden met een camper inmiddels een stuk gemakkelijker verlopen. Voor personen die een camper huren en niet ervaren zijn met het besturen van een camper kan deze reis nog aardig wat zorgen met zich meebrengen. Door een achteruitrijcamera zal de kans op schade aanzienlijk afnemen, waardoor het verhuren van de camper ook een stuk minder risicovol zal zijn.

Welke aanhanger mag ik trekken met een B rijbewijs?

aanhanger

Je ziet het vaak in de zomer: auto’s met aanhangers. Soms gaat het om hele simpele aanhangers, maar je ziet vaak genoeg caravans en vouwwagens. En dan komt natuurlijk direct de vraag op mag je met zulke combinaties met een rijbewijs B rijden? Hoe zit dat nu precies?

Met een rijbewijs B mag je kleine aanhangers trekken

Heb je een rijbewijs B dan mag je een kleine aanhangers trekken. Het begint met aanhangers zonder kenteken. Je plaatst een wit kenteken op je aanhanger met het kentekennummer van je auto. Als je naar het totaalgewicht gaat kijken van de aanhanger dan mag dat maximaal 750 kilo zijn. Vaak vind je het gewicht en het maximaal laadvermogen op de aanhanger zelf. 

Soms mag je met een rijbewijs B een aanhanger met eigen kenteken trekken

In sommige gevallen is het mogelijk om met een rijbewijs B aanhangers te trekken met een eigen kenteken. Deze aanhangers kunnen een maximale massa hebben van meer dan 750 kilo. Let wel dat de aanhanger en de auto samen in totaal niet meer dan 3500 kilo mogen wegen. De politie kijkt altijd naar het maximaal aantal toegestane massa van beide voertuigen. Heb je een lichte auto dan is het mogelijk om een groter aanhanger te trekken. Daarbij moet je wel weer rekening houden dat lichte auto’s minder mogen trekken.

Rijbewijs B+ geldt voor maximaal 4520 kilo

Heb je zwaardere combinaties dan kun je dat doen met een rijbewijs B+. Dit is de B, ook wel code 96 genoemd. Met dit B+ rijbewijs mag je net even wat meer trekken dan met een normaal rijbewijs B. Namelijk 4250 kilo. En wederom geldt dat het voertuig en aanhanger samen niet de maximaal toegestane massa daarboven mogen trekken.

Met rijbewijs BE zit je helemaal goed

Tot slot heb je rijbewijs BE voor aanhangers. Heb je dit rijbewijs dan zit je helemaal goed. Je moet hetzelfde qua lessen en examens doen als bij het rijbewijs B+ alleen met BE mag je elke aanhanger gebruiken achter je auto. Overigens zijn er natuurlijk wel regel om op te letten. Je hebt een maximaal trekgewicht van je auto waar de aanhanger niet overheen mag komen. En met BE mag je alleen een aanhanger trekken met een maximum van 3500 kilo aan totale massa.