Je eerste rijles kan een spannende, maar ook zenuwslopende ervaring zijn. Het is het begin van een avontuur dat je de vrijheid geeft om de weg op te gaan. Om ervoor te zorgen dat je eerste rijles soepel verloopt en je met vertrouwen achter het stuur stapt, is het van cruciaal belang om enkele basisinformatie over de auto te kennen. Samen met Marthijs van Autogids24 hebben wij in deze blog de belangrijkste punten die je moet onthouden voordat je aan je eerste rijles begint samengesteld. Deze kennis zal je helpen om de basisbedieningselementen van de auto te begrijpen en je zelfverzekerder te voelen op de weg.
Stuurwiel: wat moet je daarover weten?
Het stuurwiel is een van de meest essentiële onderdelen van de auto, omdat het de richting van de auto bepaalt. Voordat je begint te rijden, is het belangrijk om te weten hoe je het stuurwiel correct moet vasthouden. Je moet je handen plaatsen op “10 en 2” of “9 en 3” op de klok. Dit geeft je optimale controle over de auto en zorgt voor een veilige en stabiele grip.
Marthijs van Autogids24 vult aan: “Het is ten alle tijden belangrijk dat je beide handen aan het stuur hebt. Helemaal wanneer je net begint met rijles en je nog niet goed kan aanvoelen hoe een auto op handelingen reageert.”
Versnellingspook: wat doe je er mee?
Als je rijles plaatsvindt in een automaat, dan kan je dit punt vergeten, maar heb je rijles in een auto met een handgeschakelde versnellingsbak, dan is het cruciaal om te begrijpen hoe de versnellingspook werkt. De versnellingspook heeft verschillende versnellingen die je moet leren kennen:
- Neutraal (N): Dit is de stand waarin de auto zich bevindt als de motor draait, maar de auto niet beweegt. Je gebruikt deze stand bij het starten van de motor en wanneer je stilstaat.
- Eerste versnelling (1 of L): Gebruik deze versnelling wanneer je vanuit stilstand wilt optrekken, zoals bij verkeerslichten.
- Tweede versnelling (2): Deze versnelling wordt meestal gebruikt bij lage snelheden, zoals in druk stadsverkeer.
- Derde, vierde, vijfde en eventueel zesde versnelling (3, 4, 5, 6): Deze versnellingen worden gebruikt bij hogere snelheden, zoals op de snelweg.
- Achteruit (R): Deze stand wordt gebruikt om de auto achteruit te laten rijden.
Het is belangrijk om te weten wanneer je moet schakelen en welke versnelling geschikt is voor de snelheid waarbij je rijdt.
Marthijs van Autogids24 vult aan: “Zorg ervoor dat wanneer je begint met rijles je niet te snel doorschakelt. Wanneer je te snel doorschakelt dan trekt de auto minder snel op, daardoor kan je bij onveilige situaties niet snel genoeg handelen”.
Claxon: wanneer kan je die gebruiken?
De claxon van de auto wordt gebruikt om andere weggebruikers te waarschuwen of om aandacht te trekken in noodsituaties. Het is belangrijk om de claxon met zorg te gebruiken en niet te misbruiken. Gebruik de claxon bijvoorbeeld om andere bestuurders te waarschuwen als je denkt dat er gevaar dreigt, zoals bij een naderende botsing. Onthoud dat onnodig claxonneren als hinderlijk kan worden beschouwd en in sommige gevallen zelfs beboet kan worden.
Richtingaanwijzer: waar zitten die?
De richtingaanwijzers zijn essentieel om je bedoelingen aan andere bestuurders kenbaar te maken. Je vindt de richtingaanwijzer meestal aan de zijkant van het stuurwiel. Om van richting te veranderen, duw je de hendel omhoog voor rechtsaf en omlaag voor linksaf. Zorg ervoor dat je de richtingaanwijzers gebruikt bij het afslaan, invoegen op de snelweg of van rijbaan wisselen om andere weggebruikers op de hoogte te stellen van je intenties.
Gas, rem en versnelling: waar zitten deze in de auto?
De pedalen van de auto bevinden zich aan je voeten. Het gaspedaal zit meestal aan de rechterkant, het rempedaal in het midden en de koppelingspedaal (indien aanwezig) aan de linkerkant. Hier zijn enkele basisprincipes:
- Het gaspedaal gebruik je om snelheid te verhogen. Druk voorzichtig op het gaspedaal om te versnellen en laat het los om af te remmen.
- Het rempedaal is verantwoordelijk voor het vertragen en stoppen van de auto. Druk geleidelijk op het rempedaal om af te remmen en indien nodig stevig om te stoppen.
- De koppelingspedaal wordt alleen gebruikt in auto’s met handgeschakelde versnellingsbakken om de verbinding tussen de motor en de wielen te verbreken tijdens het schakelen. Als je rijles volgt in een automatische auto, hoef je je geen zorgen te maken over de koppelingspedaal.
Marthijs over gas, rem en versnelling: ”Het is erg belangrijk om de positie van het gaspedaal, rem en koppeling goed te onthouden. Bij plotselinge situaties moet je direct kunnen remmen, vervolgens de koppeling indrukken, schakelen en soms gas geven. Een makkelijk ezelsbruggetje voor schakelen is: KoppelingRemENGas, oftewel KRENG.
Verlichting: hoe zet je die aan?
Goede verlichting is van cruciaal belang voor zichtbaarheid en veiligheid tijdens het rijden, vooral ’s nachts of bij slecht weer. Je vindt de verlichtingsschakelaar meestal aan de zijwand van het stuurwiel. Hier zijn enkele belangrijke lichten en hun functies:
- Koplampen: Deze verlichten de weg voor je en moeten altijd aan staan als je ’s nachts rijdt.
- Achterlichten: Deze zorgen ervoor dat je auto zichtbaar is voor andere weggebruikers van achteren.
- Richtingaanwijzers: Zoals eerder vermeld, gebruik je de richtingaanwijzers om je intenties aan te geven bij het afslaan of van rijbaan wisselen.
- Mistlampen: Deze zijn handig bij slecht zicht door mist of hevige regen. Gebruik ze alleen wanneer dat nodig is.
- Waarschuwingsknipperlichten: Deze knipperen tegelijkertijd om andere bestuurders te waarschuwen voor een noodsituatie of een stilstaand voertuig.
Het is belangrijk om te weten hoe je de verschillende verlichtingsopties kunt bedienen en wanneer je ze moet gebruiken om veilig te kunnen rijden.
Tips van Marthijs voor een goede eerste rijles
Marthijs van Autogids24.nl heeft al 15 jaar zijn rijbewijs. Hij wist nog goed dat hij best zenuwachtig was voor zijn eerste les. Nu je enkele basisprincipes van de auto hebt geleerd, hier zijn enkele extra tips van Marthijs om je eerste rijles soepeler te laten verlopen:
- Ontspan en blijf rustig
Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor je eerste rijles. Probeer te ontspannen en vertrouw op je instructeur om je te begeleiden. - Volg de instructies op
Luister aandachtig naar de aanwijzingen van je instructeur en volg ze nauwkeurig op. - Laat je niet gek maken
Laat je niet door andere bestuurders in het verkeer gek maken. Onthoud dat ook zij een eerste rijles hebben gehad. - Oefen, oefen, oefen
Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder je zult worden. Zorg ervoor dat je voldoende rijtijd hebt om verschillende situaties te ervaren. - Wees geduldig
Iedereen leert op zijn eigen tempo. Maak je geen zorgen als je niet meteen alles onder de knie hebt. Het komt met oefening. - Blijf gefocust
Laat je niet afleiden door je telefoon of andere apparaten tijdens het rijden. Houd je aandacht op de weg gericht. - Voorrang verlenen
Weet je niet helemaal zeker of jij of iemand anders voorrang heeft? Geef dan altijd de andere eerst voorrang, dan weet je in ieder geval zeker dat je geen grote fout maakt. Wel moet je weten dat een voetganger voorrang verlenen erg belangrijk is.
Nu je dit artikel hebt gelezen ben je beter voorbereid om aan je eerste rijles te beginnen. Onthoud dat rijden een vaardigheid is die je met oefening en ervaring zult verbeteren. Dus stap vol vertrouwen in de auto, luister naar je instructeur en geniet van de reis naar rijvaardigheid en onafhankelijkheid. Veel succes en veilige kilometers gewenst!