Het is zo ver: je wilt je rijbewijs gaan halen! Hartstikke leuk natuurlijk maar daar komen wel wat dingen bij kijken. Zo zijn er heel wat verschillende keuzes die je kunt maken om uiteindelijk dat rijbewijs binnen te slepen.
De meeste mensen kiezen voor een gewone rijopleiding vanaf 18 jaar. Deze wordt aangeboden door heel Nederland bij alle rijscholen. De opzet en de duur van de opleiding is voor iedereen anders en bepaal je altijd in overleg met de je rij-instructeur. De prijs die je uiteindelijk betaald voor dat roze ‘papiertje’ is dan ook afhankelijk van welke rijschool je kiest en hoe veel lessen/toetsingsmomenten je nodig hebt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een tussentijdse toets doen waarbij je went aan de examensituatie en vrijstellingen kunt verdienen voor de bijzondere verrichtingen (keeropdracht, parkeeropdracht, stopopdracht, hellingproef). Je moet er gemiddeld twee foutloos uitvoeren om de vrijstelling te krijgen.
Vanaf je 18e mag je officieel zelfstandig auto rijden, maar mocht jij nou heel fanatiek zijn en liever niet wachten tot die 18e verjaardag mag je ook op je 16e al theorie examen afleggen. Vanaf 16,5 mag je ook daadwerkelijk rijlessen gaan volgen. Blijk jij tijdens die lessen een natuurlijk talent te zijn en je rijbewijs ook al te halen voor je 18e levensjaar dan mag je ook al de weg op! Let op: tot je 18e levensjaar moet er verplicht een bijrijder (of ook wel ‘coach’ genoemd) naast je in de auto zitten. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn. Zij moeten dan in het bezit zijn van een begeleiderspas. Deze pas kost 25 euro en kan je aanvragen bij het RDW. Daarnaast volg je deze rijopleiding aan een van de zogenaamd RIS-scholen (Rijopleiding In Stappen), informeer dus van te voren of dit mogelijk is bij een rijschool bij jou in de buurt.